Организација за исхрана и земјоделство на ООН

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

FAO logo.svg
Амблемот на FAO со нејзиното латинско мото, Fiat Panis ("Нека има леб")
Тип Специјализирана агенција
Кратенки FAO
Шеф Сенегал Жак Диуф
Статус активна
Основана 16 октомври 1945 во Рим
Седиште Италија Рим, Италија
Страница fao.org
Матична орг. ECOSOC

Организацијата за исхрана и земјоделство на ООН (англ. Food and Agriculture Organization of the United Nations) или скратено ФАО е основана во 1945 година како организација на ОН за борба против гладот. Целта на ФАО е да биде извор на информации и знаење за производството на храна и за исхраната. ФАО помага на посиромашните земји да го модернизираат земјоделството, шумарството и рибарството и да обезбедат здрава исхрана за сите.


ФАО има осум оддели:

  • Земјоделство и заштита на потрошувачите,
  • Економски и социјален развој,
  • Рибарство и водостопанство,
  • Шумарство,
  • Човечки, финансиски и физички ресурси,
  • Знаење и комуникации,
  • Управување со природни ресурси и
  • Заштита на околината и техничка соработка.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Игор Јанев, UN and the international financial and economic organizations, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2004.