Прејди на содржината

Опсерваторија на вулкани

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вулканска опсерваторија е институција која врши истражување и мониторинг на вулкан .

Секоја опсерваторија обезбедува континуирано и периодично следење на сеизмичноста, другите геофизички промени, движењата на земјата, хемијата на вулканските гасови и хидролошките услови и активност помеѓу и за време на ерупциите . Тие исто така обезбедуваат детална евиденција за ерупциите во тек.

WOVOdat е сеопфатна глобална база на податоци за вулкански немири, чија цел е да ги разбере процесите на предерупција и да ги подобри прогнозите за ерупција. WOVOdat ви е донесен од WOVO (Светска организација на опсерватории за вулкани) и моментално е хостиран во Земјината опсерваторија во Сингапур.

Монитор[уреди | уреди извор]

Овие набљудувања служат за карактеризирање на еруптивното однесување, идентификување на природата на прекурзорната активност што води до ерупција, дефинирање на процесите со кои се поставуваат различни видови наслаги и специфицирање на опасностите што може да се ослободат од секој вид на ерупција. Од директното набљудување на претходните знаци, можно е да се предвидат ерупции. Во време на вулкански немири, опсерваториите издаваат предупредувања и препораки - тие преземаат советодавна улога за одлучување на владините агенции за цивилна одбрана ( Федералната агенција за управување со вонредни состојби во САД или Protezione Civile во Италија) и идеално продолжуваат со производство на набљудувачки податоци.

Земјотреси Во основата на сите опсерваторски операции е тековната програма за фундаментално истражување во вулканските процеси, дополнета со заеднички студии со универзитети, владини агенции (во САД на пример со други центри на американскиот Геолошки институт и NOAA ), индустрија и невладини организации . Ваквото истражување обично вклучува директна интерпретација на податоците од мониторингот и ерупцијата и води до формулација на концептуални модели кои можат да се тестираат со теоретски или лабораториски симулации на вулкански системи.

Речиси сите опсерватории се членки на Светската организација на опсерватории на вулкани (WOVO). Најстарата опсерваторија на вулкани е Осерваторио Везувиано (основана 1841 година) во Неапол, сега член на италијанската владина агенција INGV .

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Опсерваторија на вулканите на Алјаска
 • Опсерваторија на вулкани во Калифорнија
 • Каскади вулканска опсерваторија
 • Хавајски вулкански опсерваторија
 • Тим за одговор на вулканска ерупција на Камчатка
 • Опсерваторија на вулканот Монсерат
 • Филипински институт за вулканологија и сеизмологија
 • Опсерваторија на вулканот Питон де ла Фурнез
 • Опсерваторија на вулкани на јужните Анди
 • Опсерваторија Везув
 • Советодавниот центар за вулканска пепел
 • Шеми за предупредување за вулкани на Соединетите држави
 • Опсерваторија на вулканот Јелоустоун

Наводи[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]