Олга Харлампович

Од Википедија — слободната енциклопедија

Олга Харлампович (родена 1958 година)[1] е руско-канадска математичарка, која работи во областа на теорија на групата. Таа е професор на CUNY Центарот за додипломски студии и Хантер колеџот. Пред тоа, била професор по математика на Мекгил универзитетот, Монтреал, Канада, каде што работела од 1990 година. Најпозната е по нејзиниот пример на конечно претставена во 3-чекора решлива група со нерешлив зборовен проблем (решение на Новиков-Адиан проблемот),[2] како и за решението заедно со А. Мјасников на Тарски претпоставката (од 1945 година) во врска со еквивалентноста на теориите од прв ред на конечно генерираните неабелијански (комутативни) слободни групи[3] (исто така решено од Злил Села[4]) и одлучноста во оваа заедничка теорија.

Го примила докторатот на Ленинградскиот државен универзитет (нејзини докторски советник бил Лев Шеврин), како и рускиот "Доктор на науката" во 1990 година од Московскиот Стеклов институт. Пред нејзиното сегашно назначување, таа имала позиција на Уралскиот државен универзитет, Екатеринбург, Русија. За нејзината додипломска работа на Новиков-Адиан проблемот, таа во 1981 година, била наградена со Медал од Советската академија на науките. Дала негативен одговор на прашањето, кое во 1965 година го поставиле Каргаполов и Малцев, во врска со алгоритамската одлучност на универзалната теорија на класата на сите конечни нилпотентни групи. Харлампович во 1996 година била наградена со Кригер-Нелсон наградата на ЦМС, за нејзината работа во алгоритамските проблеми во различни групи и Ли алгебри (опис за оваа работа може да се најде во анкетните документи со Сапир,[5] како и на мрежната страница на наградата). Алгебарската геометрија за групите, која била популаризирана од Баумслаг, Мјасников, Ремеслеников[6] и Харлампович,[7][8] станала една од новите истражувачки правци во теоријата на комбинаторните групи. Таа во 2015 година била наградена со Малцев наградата (http://www.ras.ru/about/awards/awdlist.aspx?awdid=64), за серија работи во врска со фундаменталните модел-теоретски проблеми во алгебрата.

Од август 2011 година се преселила во Хантер колеџот на Градскиот универзитет во Њујорк, како Мери П. Долчани професор по математика, каде што таа е инаугуративен носител на првиот надарен професор во Одделот за математика и статистика.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Birth year from ISNI authority control file, retrieved 2018-11-28.
  2. O. Kharlampovich, "A finitely presented solvable group with unsolvable word problem", Izvest. Ak. Nauk, Ser. Mat. (Soviet Math., Izvestia) 45, 4 (1981), 852–873.
  3. O. Kharlampovich, and A. Myasnikov. "Elementary theory of free non-abelian groups." Journal of Algebra, vol. 302 (2006), no. 2, pp. 451–552.
  4. Z. Sela, "Diophantine geometry over groups. VI. The elementary theory of a free group", Geometric and Functional Analysis 16 (3): 707–730, (2006).
  5. O. Kharlampovich and M. Sapir, Algorithmic problems in varieties, a survey, International Journal of Algebra and Computation, (1995), # 12, 379–602.
  6. G. Baumslag, A. Miasnikov, V. N. Remeslennikov. Algebraic geometry over groups I. Algebraic sets and ideal theory. J. Algebra. 1999, 219, 16–79.
  7. O. Kharlampovich, A. Myasnikov , Irreducible affine varieties over a free group. I: Irreducibility of quadratic equations and nullstellensatz, J. Algebra, V. 200, 492–516 (1998),
  8. O. Kharlampovich, A. Myasnikov , Irreducible affine varieties over a free group. II: Systems in row-echelon form and description of residually free groups, J. Algebra, V. 200, 517–570 (1998).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]