Олга Пољакова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Олга Пољакова
Податотека:Olya Polyakova 2020 Independence Day of Ukraine 3 (50303497963) (cropped).jpg
Основни податоци
Родено имеОльга Юріївна Полякова
Роден(а)1 јануари 1979
Country flag Виница, Советски Сојуз (денес Украина)
Жанр(ови)поп
Занимање/њаПејач
Години активност2000 - денес
Веб-местоpolyakova.com.ua

Олга Пољакова (попозната како Оља Пољакова (украински: Оля Полякова); родена во Виница, 17 јануари 1979[1]) — украинска актерка, пејачка и ТВ презентер.

Животопис[уреди | уреди извор]

Родена е на 17 јануари 1979 година во градот Виница.[1][2]

Завршила средно училиште во Виница. Дипломирала на музичкото училиште за пијано, Виничкото училиште за култура и уметност во класата на хорски диригент, како и на Киевскиот универзитет за култура и уметност во класата на поп вокали.

Дипломирала на Националната музичка академија на Украина, има диплома за оперско пеење.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • «Приходи Ко Мне»  (2001) 
  • «Шлёпали шлёпки»  (2017) 
  • «Королева ночи»  (2018) 

Синглови[уреди | уреди извор]

  • 2010 «Веб-камера» (радіосингл)
  • 2013 «#Шлёпки»
  • 2013 «Russian Style»
  • 2013 «Люли»
  • 2014 «Асталависта, сепаратиста!»
  • 2014 «Брошенный котёня»
  • 2015 «Любовь-морковь»
  • 2015 «Первое лето без него»
  • 2016 «О Боже, как больно!»
  • 2016 «#Плавочки»
  • 2017 «Номер один»
  • 2017 «Бывший»
  • 2018 «Мама»
  • 2018 «Королева Ночи»

Извори[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Википедия врет. Оля Полякова назвала свой настоящий возраст“ (руски). НВ. 2020-05-06.
  2. „Олю Полякову вітають з днем народження, та реальний вік співачки - велика загадка“. 2020-01-17. Архивирано од изворникот на 2020-05-05. Посетено на 2020-05-05.CS1-одржување: место (link)