Окрузи во Уганда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на окрузите во Уганда

Уганда е поделена на 4 региони (regions) во чиј состав се наоѓаат 111 окрузи (districts) и еден главен град (Кампала). Највеќето го носат името на нивниот административен центар.

Секој округ потоа се дели на околии (counties) и општини (municipalities),[1] а околиите пак, се делат на подоколии (sub-counties). На чело на округот стои претседател на локалниот совет.

Податоците за населението се водат според пописот од 2002 г.

Централен регион
(црвено)
Бр. Округ Население
87 Бувума 42.483
82 Буикве 329.858
84 Букомансимби 139.556
86 Бутамбала 86.755
76 Вакисо 907.988
89 Гомба 133.264
36 Кајунга 294.613
27 Калангала 34.766
90 Калунгу 160.684
29 Кампала 1.189.142
38 Кибога 108.897
99 Лвенго 242.252
48 Луверо 341.317
100 Љантонде 66.039
51 Масака 228.170
56 Митјана 266.108
59 Мпиги 187.771
60 Мубенде 423.422
61 Муконо 423.052
63 Накасеке 137.278
64 Накасонгола 127.064
70 Ракаи 404.326
72 Сембабуле 180.045
95 Ќанкванзи 120.575
Источен Регион
(зелено)
Бр. Округ Население
4 Амурија 180.022
8 Бугири 266.944
7 Будака 136.489
49 Будуда 123.103
9 Буква 48.952
83 Букедеја 122.433
85 Буламбули 97.273
13 Бусија 225.008
15 Буталеѓа 157.489
88 Бујенде 191.266
20 Иганга 355.473
25 Каберамаидо 131.650
28 Калиро 154.667
30 Камули 361.399
33 Капчорва 74.268
35 Катакви 118.928
94 Квен 67.171
91 Кибуку 128.219
45 Куми 165.365
98 Лука 185.526
53 Мајуге 324.674
101 Манафва 262.566
54 Мбале 332.571
103 Намајинго 145.451
14 Намутумба 167.691
105 Нгора 101.867
69 Палиса 255.870
110 Серере 176.479
73 Сиронко 97.273
74 Сороти 193.310
75 Тороро 379.399
21 Ѓинѓа 387.573
Северен регион
(жолто)
Бр. Округ Население
1 Абим 51.903
2 Аѓумани 202.290
78 Агаго 184.018
79 Алебтонг 163.047
3 Амолатар 96.189
80 Амудат 63.572
39 Амуру 135.723
5 Апаќ 249.656
6 Аруа 559.075
17 Гулу 298.527
16 Доколо 129.385
112 Зомбо 169.048
77 Јумбе 251.784
22 Кабонг 202.757
42 Китгум 167.030
43 Кобоко 129.148
93 Коле 165.922
44 Котидо 122.442
97 Ламво 115.345
47 Лира 290.601
50 Марача 145.705
58 Мојо 194.778
57 Морото 77.243
62 Накапирипирит 90.922
104 Напак 112.697
107 Нвоја 41.010
65 Неби 266.312
67 Ојам 268.415
108 Отуке 62.018
68 Падер 142.320
Западен регион
(сино)
Бр. Округ Население
81 Бувеју 82.881
10 Булиса 63.363
11 Бундибуѓо 158.909
12 Бушењи 205.671
19 Ибанда 198.635
26 Исингиро 316.025
23 Кабале 458.318
24 Кабароле 356.914
31 Камвенге 263.730
32 Канунгу 204.732
34 Касесе 523.033
37 Кибале 405.882
92 Кирјандого 187.707
40 Кирухура 212.219
41 Кисоро 220.312
52 Масинди 208.420
55 Мбарара 361.477
102 Митома 160.802
106 Нотороко 51.069
66 Нтунгамо 379.987
109 Рубиризи 101.804
71 Рукунгири 275.162
96 Ќегегва 110.925
46 Ќенѓоѓо 266.246
18 Хоима 343.618
111 Шема 180.234

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Окрузи во Уганда - Statoids (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]