Обработка на сигнал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пренос на сигнал користејќи електронска обработка на сигнал. Трансдукторите ги претвораат сигналите од други физички бранови во електрична струја или напонски бранови, кои потоа се обработуваат, се пренесуваат како електромагнетни бранови, добиени и претворени од друг претворач во конечен облик.

Обработката на сигналот е под електротехника која што се фокусира на анализирање, модифицирање и синтетизирање на сигналите како што се звукот, сликите и биолошките мерења.[1] Техниките за обработка на сигналот можат да се користат за подобрување на преносот, ефикасноста на складирањето и квалитетот на субјективниот квалитет и да се нагласуваат или забележат компонентите од интерес во измерениот сигнал.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sengupta, Nandini; Sahidullah, Md; Saha, Goutam (август 2016). „Lung sound classification using cepstral-based statistical features“. Computers in Biology and Medicine. 75 (1): 118–129. doi:10.1016/j.compbiomed.2016.05.013. PMID 27286184.
  2. Alan V. Oppenheim and Ronald W. Schafer (1989). Discrete-Time Signal Processing. Prentice Hall. стр. 1. ISBN 0-13-216771-9.