ОСУ „Ацо Русковски“ - Берово

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ОСУ „Ацо Русковски“
OSU-AcoRuskovski.png
Место
Општина: Берово
Место: Берово
Адреса: Ул. „Даме Груев“ бб.
Основни информации
Директор: Сашко Корчовски
Настава на: македонски
Контакт информации
е-пошта acoruskovski@yahoo.com
тел. +389 33 471/468
Поглед на училиштето
Новоизградената сала до училиштето

„Ацо Русковски“ — средно училиште во Берово, Општина Берово.

Основање и развој на ОСУ „Ацо Русковски“[уреди | уреди извор]

Училиштето „Ацо Русковски“ е основано во учебната 1951/52 година како неполна гимназија „Страшо Пинџур”.Средното образование во Берово е воведено од учебната 1953/54 година со решение на Советот за просвета на НРМ од 10.09.1953г., кога е верифицирана полна гимназија. Во 1956 година гимназијата се трансформира-преминува во средно економско училиште.Во 1960/61 година се враќа гимназискто образование, но продолжува да постои и економското училиште. Наредната година економското училиште се припојува кон гимназијата, а постојат две паралелки од просветна струка. Од таа година училиштето го добива името Ацо Русковски. Од учебната 1963/64 година средното училиште функционира како чиста гимназија (без економски и педагошки паралелки),се до 1978 година, кога се трансформира во ЦСО. Во ЦСО покрај гимназиско има и стручно образование: текстилно-кожарска струка, електро, дрвопреработувачка, струка за неметали и др. Од 1980 до 1990 година училиштетото работи според концептот за средно насочено образование, а стручното си постои вон тој концепт. Во учебната 1991/92 година се напушта концептот за насочено образование и се враќа гимназиското образование. Од 2001/02 година гимназиското образование се реализира според новите планови и програми.

Визија на училиштето[уреди | уреди извор]

Нашето училиште е со традиција, отворено за нови идеи што го поттикнуваат индивидуалниот развој и креативноста на учениците. Нуди можност за проодност на сите факултети. Подготвеност за вклучување на пазарот на трудот. Интенција за воведување на нови струки од интерес на општината.

Патронен празник[уреди | уреди извор]

Патрониот празник на училиштето се одржува секоја година на 24 Септември. За одбележување на тој празник се одржуваат голем број на манифестации, како од спортски, така и од културен аспект. Учениците од средното училиште подготвуваат точки со кои настапуваат на сцена. Претежно точките се од делот на музика (пеење и свирење на музички иснструменти), драмската уметност и модерните танци. Учениците се истакнуваат и во спортските натпревари - ракомет, кошарка, одбојка, фудбал итн .

Соработка со други училишта[уреди | уреди извор]

ОСУ „Ацо Русковски“ е во соработка со други училишта, не само од Македонија, туку и пошироко:

 • Гимназија Брус - Србија
 • Англиска јазична гимназија „Thomas Јefferson “ - Софија
 • Средно училиште „ Јане Сандански “ - Сандански
 • СОУ „ Орце Николов “ - Скопје
 • СОУ „ Методи Митевски - Брицо “ - Делчево
 • СОУ „ Ванчо Прке “ - Виница

Учество на натпревари и освоени награди[уреди | уреди извор]

Наградени ученици:
 1. Буровска Даринка - златен медал на интернационалниот натпревар по спорт во рамките на меѓународниот проект „Не на наркотиците“, одржан во Сандански, Р.Бугарија на 02.10.2010 година
  Интернационалниот натпревар по спорт-Сандански
 2. Лапевски Владимир - златен медал од областа на информатиката на Макинова во октомври 2010 година во Скопје
 3. Анита Пипонска - сребрен медал во областа на биологија на Еканова во октомври 2010 година во Скопје
 4. Мандолински оркестар - прво место на државниот натпревар во Скопје на 15.05.2011 година
 5. Јовинска Стефанија- I место астрономија.
 6. Кас'мска Лорета - I место модерна физика.
 7. Симоновски Гоце- II место роботика.
 8. Суџукович Ана - II место систематика.
 9. Симевска Моника - II место микробиологија.
 10. Грковска Ивана - II место неорганска хемија.
 11. Димитровска Христина - II место математика.
 12. Сирачевска Александра - II место фармакологија.
 13. Арменски Роберт - III место компјутерско програмирање.
 14. Ингилизова Виолета - III место неорганска хемија.
 15. Станоевска Милица - III место модерна физика.
 16. Тони Трајковски - III место модерна физика.

Државен натпревар за противпожарна заштита[уреди | уреди извор]

 • Анита Кажлевска
 • Катерина Мишевска
 • Војче Митевски

Прво место екипно

 • Ѓорѓи Ајтовски

Второ место

Државен натпревар по латински јазик[уреди | уреди извор]

 • Викторија Кржовска- III место

Натпревар за најдобар бизнис план III место[уреди | уреди извор]

 • Дијана Касмска
 • Анита Перовска
 • Елена Јангеловска
 • Јордан Андовски
Натпревар за најдобар бизнис план

Републички натпревар на детски и младински оркестри -[уреди | уреди извор]

 • I Место

Проекти и активности[уреди | уреди извор]

Најзначајни проекти и активности спроведени во ОСУ „Ацо Русковски“ се:

 • SEA проектот- активности во средното образование;
 • GLOBE - светска еколошка програма, која е во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање;
 • Промоција на хумани вредности - во соработка со Црвен крст;
 • E-dnevnik;
 • Проект “Менторство на Ромите„;
 • Дипломирани Роми и подобрување на нивниот живот;
 • Поттикнување на младите во политичките процеси - едукација на младите гласачи;
 • ЕКО училиште;
 • Условени прарични трансфери - УПТ;
 • Програма - Советување на родители.

Наставен кадар[уреди | уреди извор]

Наставниот кадар на училиштето
 • Вкупно вработени - 65
 • Раководен кадар
 1. Директор : Корчовски Сашко
 2. Заменик директор
 3. Раководител на дисперзирани паралелки
 • Стручни соработници- ( педагог, 2 психолози, социолог, библиотекар)
 • Професори - 55
 • Административна служба( секретар, благајник, администратор)
 • Технички персонал (парноложач, ноќен чувар,хигиеничари)

Ученици[уреди | уреди извор]

Вкупно : 561 (26 паралелки)[уреди | уреди извор]

 • Гимназија: 495 ученици (21 паралелки)
 1. Берово: 342 ученици (15 паралелки)
 2. Пехчево: 152 ученици (6 паралелки)
 • Текстилна: 44 ученици (4 паралелки)
 • Угостителско-туристичка: 22 ученици (1 паралелка)

Национална припадност[уреди | уреди извор]

 • Македонци – 504
 • Турци – 18
 • Роми – 39

Наставата се изведува на македонски наставен јазик

Интегрална евалуација[уреди | уреди извор]

 • Во спроведената интегрална евалуација во април 2011 година ОСУ „Ацо Русковски“ доби оценка „Добар“.
 • После спроведеното вреднување на професорите на 1 февруари 2012 година, просечната оценка е 3,67 (Мн. добар).

Просторни услови[уреди | уреди извор]

Кабинети[уреди | уреди извор]

Училишната сала однадвор.
Училишната сала внатре.
Библиотеката на училиштето.

Во училиштето има 22 Кабинети од кои 15 се опремени со компјутерска технологија.

Пракса[уреди | уреди извор]

За практична настава во училиштето има 2 добро опремени простории.

Спортска сала[уреди | уреди извор]

Добро опремена спортска сала.

Библиотека[уреди | уреди извор]

Добро опремена библиотека

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 41°42′49″N 22°51′11″E / 41.71361° N; 22.85306° E / 41.71361; 22.85306