Нотес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Нотес (француски: note, билежник), бележник, џепна книшка, подсетник. Книшка  за ситни прибелешки.[1][2][3]

Потекло на зборот[уреди | уреди извор]

Зборот нотес потекнува од латинскиот збор notatio со значење белешка.[1][4]

Изглед и изработка[уреди | уреди извор]

Со мал формат и направени од хартија. Можат да бидат вкоренети во хартија, картон, платно, кожа, пластика или лим од метал. На кориците можат да бидат втиснати разни ознаки: грб на држава, знак на фирма, политичка партија, спортска организација, и друго. На внатрешната страна од корицата може да биде предвидено место за прибор за пишување. Страниците на нотесот можат да имаат календар,[1][2] пак тој може погрешно да се поистовети со роковникот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Вујаклија М, Лексикон страних речи и израза, Просвета, Београд, 1954.г.
  2. 2,0 2,1 Група аутора, Енциклопедија лексикографског завода, Југословенски лексикографски завод, Загреб, 1962.г.
  3. Клајн И. и Шипка М , Велики речник страних речи и израза, Прометеј, Нови Сад, 2008.г.
  4. Жепић М, Латинско хрватскосрпски рјечник, Школска књига, Загреб, 1962.г.