Нитрилна гума

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нитрилната гума, позната и како нитрилна бутадиенска гума, NBR, Buna-N и акрилонитрилна бутадиенска гума, е синтетичка гума добиена од акрилонитрил (ACN) и бутадиен.[1] Трговските имиња на ова соединенија се Perbunan, Nipol, Krynac и Europrene. Нитрилната е невообичаена по тоа што е отпорна на масло, гориво и други хемикалии.

NBR се користи во автомобилската и аеронаутичката индустрија за производство на црева за ракување со гориво и масло и самозапечатувачки резервоари за гориво.[2] Се користи во јадрената индустрија за производство на заштитни ракавици. NBR е стабилна на температури од −40 to 108 °C (−40 to 226 °F) и тоа ја прави идеален материјал за аеронаутички апликации. Нитрил бутадиен исто така се користи за производство на производи кои се добиваат во калапи, обувки, лепила, заптивки, сунѓери, проширени пени и патосници.

Се користи како материјал за еднократна употреба за лабораториски ракавици, чистење и испитување. Нитрилната гума е поотпорна од природната гума на масла и киселини и има супериорна цврстина, но има помала флексибилност.

Историја[уреди | уреди извор]

Нитрилната гума е развиена во 1931 година во БАСФ и Баер. Првото комерцијално производство започнало во Германија во 1935 година [3]

Krynac 33110 F

Својства[уреди | уреди извор]

Суровината е типично жолта, иако може да биде и портокалова или црвена нијанса, во зависност од производителот. НNBR има добра отпорност на минерални масла, растителни масла, бензен/бензин, обични разредени киселини и алкали.

Важен фактор во својствата на NBR е односот на акрилонитрилните групи со групите на бутадиен, познат како содржина на ACN. Колку е помала содржината на ACN, толку е помала температурата на стаклестата транзиција. Од друга страна, колку е поголема содржината на ACN, толку подобра отпорност полимерот ќе има на неполарни растворувачи.[4] Повеќето апликации кои бараат отпорност на растворувачи и флексибилност на ниски температури бараат содржина на ACN од 33%.

Имотот Вредност
Изглед /
Цврстина, Шор А 30–90
Напрегање на неуспех на истегнување, крајно 500-2500 PSI
Издолжување по фрактура кај % 600% максимум
Густина Околу 1.00 часот g/cm 3

Примени[уреди | уреди извор]

Нитрилна гумена ракавица за еднократна употреба.

Употребата на нитрилната гума вклучува ракавици за еднократна употреба не-латекс, ремени за пренос на автомобил, црева, О-прстени, дихтунзи, заптивки за масло, V ремени, синтетичка кожа и обвивка за кабли. NBR латексот може да се користи и при подготовка на лепила и како врзивно средство за пигмент.[5]

Хидрогенизирана нитрилна бутадиенска гума (HNBR)[уреди | уреди извор]

Хидрогенизирана нитрилна бутадиенска гума (HNBR) се произведува со хидрогенизација на NBR. Со тоа се отстрануваат олефинските групи, кои се ранливи на разградување од различни хемикалии, како и од озон. Типично, Вилкинсоновиот катализатор се користи за промовирање на хидрогенизацијата. Нитрилните групи не се засегнати. Степенот на хидрогенизација го одредува видот на вулканизација што може да се примени на полимерот.[6]

Карбоксилирана нитрилна бутадиенска гума (XNBR)[уреди | уреди извор]

Алтернативна верзија на NBR е карбоксилирана нитрил бутадиен гума (XNBR). XNBR е терполимер на бутадиен, акрилонитрил и акрилна киселина.[7] Присуството на акрилна киселина воведува групи на карбоксилна киселина (RCO2H). Овие групи овозможуваат вкрстено поврзување преку додавање на адитиви на цинк (Zn2+). Карбоксилните групи се присутни околу 10% или помалку. Покрај овие јонски вкрстени врски, се применува традиционална вулканизација на сулфур.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Threadingham, Desmond; Obrecht, Werner; Wieder, Wolfgang; Wachholz, Gerhard; Engehausen, Rüdiger (2011), „Rubber, 3. Synthetic Rubbers, Introduction and Overview“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a23_239.pub5
  2. Ceresana. „Synthetic Rubber - Study: Market, Analysis - Ceresana“. www.ceresana.com. Архивирано од изворникот на 4 November 2017. Посетено на 7 May 2018.
  3. „History of the synthetic rubber industry“. ICIS Explore. 2008-05-12. Посетено на 2021-01-29.
  4. „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-06-15. Посетено на 2014-07-25.
  5. Zerka, Sam (23 January 2012). „What is Nitrile?“. Lab Supply Blog. Harmony.
  6. Wang, Hui; Yang, Lijuan; Rempel, Garry L. (2013). „Homogeneous Hydrogenation Art of Nitrile Butadiene Rubber: A Review“. Polymer Reviews. 53 (2): 192–239. doi:10.1080/15583724.2013.776586.
  7. Laskowska, A.; Zaborski, M.; Boiteux, G.; Gain, O.; Marzec, A.; Maniukiewicz, W. (2014). „Ionic elastomers based on carboxylated nitrile rubber (XNBR) and magnesium aluminum layered double hydroxide (Hydrotalcite)“. Express Polymer Letters. 8 (6): 374–386. doi:10.3144/expresspolymlett.2014.42.