Црево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црева спакувани во индустриски погон

Црево — флексибилна шуплива цевка дизајнирана да носи течности од едно до друго место. Цревата, исто така, понекогаш се нарекуваат цевки (зборот цевка обично се однесува на цврста цевка, додека цревото обично е флексибилно), или поопшто цевководи. Обликот на цревото обично е цилиндричен при што тоа има кружен напречен пресек. Дизајнот на цревото се заснова на спојот на примената и изведбата (перформансите) на неговата употреба. Чести фактори се големината, обемот на притисокот, тежината, должината, директно цревото или калем и хемиската компатибилност. Изработката на цревата најчесто е од гума, најлон, полиуретан, пластика (PVC), полиетилен.