Никола Савиќ (политичар)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Никола Савиќ е политичар во Србија. Тој во 2022 го отслужувал својот трет мандат во Народното собрание на Србија како член на крајнодесничарската Српска радикална партија.

Приватна кариера[уреди | уреди извор]

Савиќ живее во Ниш. Тој е дипломиран на Машинскиот факултет на Универзитетот во Ниш и е наставник во техничко училиште во градот.[1]

Политичка кариера[уреди | уреди извор]

Савиќ е претседател на општинскиот одбор на Радикалната партија во Палилула, Ниш од 2004 година.[1]

Тој го добил 123-тото место на изборната листа на Радикалната партија за српските парламентарни избори во 2007 година.[2] Партијата освоила осумдесет и еден мандат, а Савиќ добил мандат.[3] Иако Радикалната партија освоила повеќе места од која било друга партија, таа не успеала да добие мнозинство и на крајот била во опозиција.

Савиќ ја добил шеесет и деветтата позиција на листата на Радикалната партија на парламентарните избори во 2008 година.[4] Партијата освоила седумдесет и осум пратенички места, а тој повторно добил мандат.[5] Партијата продолжила да служи во опозиција.

Изборниот систем на Србија бил реформиран во 2011 година, така што пратеничките мандати биле доделени по нумерички редослед на кандидатите на успешните листи. Савиќ ја добил шеесет и осмата позиција на листата на Радикалната партија на парламентарните избори во 2012 година.[6] Партијата не успеала да го надмине изборниот праг за да добие застапеност во собранието. Тој бил унапреден на единаесеттата позиција на изборите во 2014 година, на кои партијата уште еднаш не успеала да освои репрезентација.[7]

Радикалите се вратиле во парламентот со изборите во 2016 година, освојувајќи дваесет и два мандата. Савиќ, кој го добик шеснаесетото место на партиската листа, бил избран за трет мандат.[8] Во моментов е член на комисијата за надворешни работи на собранието; заменик-член на комисијата за култура и информирање и комисијата за образование, наука, технолошки развој и информатичко општество; и член на парламентарните групи за пријателство со Грузија и Русија.[9] Радикалната партија повторно служи во опозиција.

Савиќ ја предводел изборната листа на Радикалната партија за општинското собрание во Ниш на локалните избори во 2016 година.[10] По изборите, тој ги предводел радикалите во локална коалиција со Српската напредна партија и Социјалистичката партија на Србија, иако радикалите се ривали на овие партии на републичко ниво.[11] Савиќ моментално ја предводи петчлената делегација во општинското собрание во Ниш.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 NIKOLA SAVIĆ, Otvoreni Parlament (Archived by the Internet Archive, 6 October 2017), accessed 17 June 2018.
 2. Избори за народне посланике Народне скупштине одржани 21. јануара и 8. фебрауара 2007. године, ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ (Српска радикална странка - др Војислав Шешељ) Архивирано на 30 април 2018 г., Republika Srbija - Republička izborna komisija, accessed 17 February 2017.
 3. 14 February 2007 legislature, National Assembly of Serbia, accessed 5 March 2017.
 4. Избори за народне посланике Народне скупштине одржани 11. маја 2008. године, ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ (СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА - Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ) Архивирано на 30 април 2018 г., Republika Srbija - Republička izborna komisija, accessed 17 February 2017.
 5. 11 June 2008 legislature, National Assembly of Serbia, accessed 17 June 2018.
 6. Избори за народне посланике Народне скупштине, 6. мај 2012. године, ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ (СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА - ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ) Архивирано на 11 септември 2017 г., Republika Srbija - Republička izborna komisija, accessed 11 April 2017.
 7. Избори за народне посланике Народне скупштине одржани 16. и 23. марта 2014. године, ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ (СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА - ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ) Архивирано на 6 мај 2018 г., Republika Srbija - Republička izborna komisija, accessed 11 April 2017.
 8. Избори за народне посланике 2016. године » Изборне листе (Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА) Архивирано на 27 април 2018 г., Republika Srbija - Republička izborna komisija, accessed 2 March 2017.
 9. NIKOLA SAVIC, National Assembly of Serbia, accessed 17 June 2018.
 10. "Intervju Nikola Savić: 20 godina vlast živi na račun naroda – tako neće više moći!", Građanin, 28 March 2016, accessed 17 June 2018.
 11. "Niš dobio vlast: Dogovorena koalicija SNS, SPS i SRS", B92, 3 July 2016, accessed 17 June 2018.
 12. СКУПШТИНА ГРАДА, City of Niš, accessed 17 June 2018.