Никола Ќуркчиев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Никола Ќуркчиев — македонски политичар.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден: 26.02.1954 година, во Гевгелија

Образование: Дипломиран машински инженер

Политички ангажман: - Член на СДСМ од 21.04.1991 година. - Претседател на ОО на СДСМ - Гевгелија од 1991 до 1997 и од 1999 до 2003 година; - Член на ЦО на СДСМ во периодот од 1991 до 2003 година; - Член на Претседателството на ЦО на СДСМ од 1995 до 1999 година; - На Четвртиот Конгрес на СДСМ, на 08.02.2003 година, избран за Генерален секратар на СДСМ.

Општествен ангажман: - градоначалник на општина Гевгелија во периодот 1996 - 2000 година. За време на градоначалничкиот мандат, ги извршува и функциите: - претседател на Заедницата на единици на локална самоуправа на Република Македонија; - претседател на македонската делегација во Конгресот на локални и регионални власти (CLRAE) при Советот на Европа; - член на Управниот Комитет на Ecos-Ouverture Програмата на Европската Комисија; - член на Постојаниот мешовит Комитет за прекугранична соработка помеѓу Р. Македонија и Република Грција; - член на Управниот Комитет - Компонента 3 - од проектот на ЕК - Социоекономски развој од поголеми размери;

- на Парламентарните избори 2002 година, избран за пратеник во Собранието на Република Македонија. - член на Комисија за прашање на изборите и именувањата на Собранието на РМ; - член на Комисијата за транспорт, врски и екологија на Собранието на РМ;

- Парламентарни избори 2006 година, иабран за пратеник во Собранието на Република Македонија