Прејди на содржината

Нигер-конгоански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Нигер-конгоански јазик)
нигер-конгоански јазици
нигер-кордофански јазици (застарено)
Географска
распространетост:
потсахарска Африка
Класификација:едно од главните јазични семејства во светот
Гранки:
катла (кордофански)
рашадски (кордофански)
ISO 639-2 и 639-5:nic

Рапсределбата на нигер-конгоанските јазици (жолто). Подрачјето се дели на банту-јазици и останати.

Нигер-конгоанските јазици ја сочинуваат една од поглавните јазични семејства и една од основните во исто време. Јазиците се зборуваат во Африка, поточно во потсахарска Африка. Ова јазично семејство е предложено од Џозеф Гринберг во неговото дело „Јазици во Африка“ (англ. Languages of Africa) од 1963 г., првично под името „Конго-кордофански“. Предлогот е даден како последица на додавањето на кордофанските јазици како гранка во претходно воспоставеното Нигер-конгоанско семејство. Меѓутоа кај кордофанските јазици не може да се забележи подалечно сродство од другите гранки на нигер-конгоанските јазици, и затоа во поскоро време тие се класификуваат под тоа семејство.

Јазици[уреди | уреди извор]

Јазиците што припаѓаат на оваа група се:

Локализација на нигер-конгоанските јазици

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Bendor-Samuel, John & Rhonda L. Hartell (eds.) (1989) The Niger-Congo Languages — A classification and description of Africa's largest language family. Lanham, Maryland: University Press of America.
 • Bennett, Patrick R. & Sterk, Jan P. (1977) 'South Central Niger-Congo: A reclassification'. Studies in African Linguistics, 8, 241–273.
 • Blench, Roger (1995) 'Is Niger-Congo simply a branch of Nilo-Saharan?' In Proceedings: Fifth Nilo-Saharan Linguistics Colloquium, Nice, 1992, ed. R. Nicolai and F. Rottland, 83-130. Köln: Rüdiger Köppe.
 • Capo, Hounkpati B.C. (1981) 'Nasality in Gbe: A Synchronic Interpretation' Studies in African Linguistics, 12, 1, 1-43.
 • Casali, Roderic F. (1995) 'On the Reduction of Vowel Systems in Volta-Congo', African Languages and Cultures, 8, 2, Dec, 109–121.
 • Dimmendaal, Gerrit (2008) 'Language Ecology and Linguistic Diversity on the African Continent', Language and Linguistics Compass 2/5:841.
 • Greenberg, Joseph H. (1963) The Languages of Africa. Indiana University Press.
 • Gregersen, Edgar A. (1972) 'Kongo-Saharan'. Journal of African Linguistics, 4, 46-56.
 • Olson, Kenneth S. (2006) 'On Niger-Congo classification'. In The Bill question, ed. H. Aronson, D. Dyer, V. Friedman, D. Hristova and J. Sadock, 153–190. Bloomington, IN: Slavica.
 • Saout, J. le (1973) 'Languages sans consonnes nasales', Annales de l Université d'Abidjan, H, 6, 1, 179-205.
 • Stewart, John M. (1976) Towards Volta-Congo reconstruction: a comparative study of some languages of Black-Africa. (Inaugural speech, Leiden University) Leiden: Universitaire Pers Leiden.
 • Stewart, John M. (2002) 'The potential of Proto-Potou-Akanic-Bantu as a pilot Proto-Niger-Congo, and the reconstructions updated', in Journal of African Languages and Linguistics, 23, 197-224.
 • Williamson, Kay (1989) 'Niger-Congo overview', in Bendor-Samuel & Hartell (eds.) The Niger-Congo Languages, 3-45.
 • Williamson, Kay & Blench, Roger (2000) 'Niger-Congo', in Heine, Bernd and Nurse, Derek (eds) African Languages - An Introduction. Cambridge: Cambridge University Press, pp. 11–42.