Нефериркарева пирамида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нефериркаревата пирамида

Нефериркарева пирамида (на староегипетски: ба на Нефериркаре[1]) била изградена за фараонот Нефериркаре Какаи – наречена Нефериркаре, во 25 век пред нашата ера.[2][б 1] Тоа била највисока структура сместена на највисоката страна на некрополата Абусир – се наоѓа помеѓу Гиза и Сакара, и уште кули на некрополата денес. Пирамидата е исто така значајна бидејќи при нејзиното истражување е откриен папирусите од Абусир.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Proposed dates for Neferirkare Kakai's reign: c. 2492–2482 BC,[3][4] c. 2475–2455 BC,[5] c. 2446–2438 BC,[6] c. 2446–2426 BC,[7] c. 2373–2363 BC.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Arnold 2003.
  2. Verner 2001c.
  3. Altenmüller 2001, стр. 598.
  4. Verner 2001c, стр. 589.
  5. Shaw 2003, стр. 482.
  6. Allen et al. 1999, стр. xx.
  7. Lehner 2008, стр. 8.
  8. Dodson & Hilton 2004, стр. 288.