Непрекината рамномерна распределба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Непрекината рамномерна распределба
Веројатносна густина

Користејќи ја конвенцијата на максимумот
Распределбена функција
Запис
Параметри
Носител
ФВГ
РФ
Средина
Медијана
Модус секоја вредност во
Варијанса
ПАО
Накосеност 0
Вишок зашиленост
Ентропија
МТФ
КФ

Непрекината рамномерна распределба или правоаголна распределба, во теоријата на веројатноста и статистиката, означува распределба кога веројатноста една вредност или интервал на непрекината случајна променлива да се содржи во било кој од интервали еднакви по должина е еднаква. Веројатноста еден елемент да се најде во некој интервал е дефинирана од параметрите a и b, кои претставуваат минималната и максималната вредност. Оваа распределба скратено може да се запише како U(a,b).

Густина на веројатност[уреди | уреди извор]

Функцијата за густина на веројатност кај рамномерна распределба е:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]