Недвижности

Од Википедија — слободната енциклопедија

Недвижноста е "сопственост која се состои од земјиште и згради на неа, заедно со неговите природни ресурси како што се култури, минерали или вода, недвижен имот од ваква природа, интерес што е доделен на овој (и) предмет на недвижен имот, (поопшто) згради или домување воопшто. Исто така: бизнисот на недвижен имот, професијата за купување, продавање или изнајмување земјиште, згради или домување."[1] Тоа е правен термин кој се користи во јурисдикции чиј правен систем е изведен од англиското обичајно право, како што се Индија, Велика Британија, САД, Канада, Пакистан, Австралија и Нов Зеланд.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Real estate": Oxford English Dictionary online: Retrieved September 18, 2011