Напад на титаните

Од Википедија — слободната енциклопедија
Напад на Титан лого
Логото на Напад на титаните

Напад на титаните (јапонски: 進 撃 の 巨人, Хепберн: Шингеки но Кјојин, англиски: Напад на титаните) — јапонска манга напишана и илустрирана од Хаџиме Исајама. Дејството се одвива во свет во којшто човештвото е засолнето во градови опкружени со огромни sидови, кои ги штитат од гигантски хуманоиди што јадат луѓе, наречени титани. Приказната го следи Ерен Јегер, кој се одлучува на истребување на титаните откако титаните ќе го уништат неговиот роден град и причини смртта на неговата мајка. Напад на титаните е сериски прикажан во месечното списание на Kodansha, Bessatsu Shōnen Magazine, од септември 2009 година и собран во 33 тома од јануари 2021 година.

Аниме-телевизиска серија со адаптација на мангата е произведена од Вит студио (сезони 1–3) и МАППА (сезона 4). Првата сезона со 25 епизоди беше емитувана од април до септември 2013 година, проследена со втора сезона со 12 епизоди од април до јуни 2017 година. Третата сезона од 22 епизоди беше емитувана во два дела, а првите 12 епизоди беа емитувани од јули до октомври 2018 година и последните 10 епизоди се емитуваат од април до јули 2019 година. Четвртата и последна сезона беше премиерно прикажана во декември 2020 година.

Напад на титаните постигнува критичен и комерцијален успех. Од декември 2019 година, мангата има над 100 милиони примероци во печатење ширум светот, што ја прави една од најпродаваните серии на манга на сите времиња. Добитник е на повеќе награди, вклучувајќи ги и наградите „Коданша манга“, „Атилио Микелузи“ и „Харви“.