Море Венето

Од Википедија — слободната енциклопедија

More veneto (латински „според обичаите на Венеција) е ознака на чудниот календар што се користи во Република Венеција, кој произлегува од одложеното усвојување на Грегоријанскиот календар.

Продолжувајќи го древниот римски обичај, на 1 март започнала венецијанската година, која се прославувала како Новогодишен фестивал (Каподано). Иако Грегоријанскиот календар бил создаден во 1582 година и бил познат на териториите на Венеција, тој никогаш не влегол во официјалната употреба повоќе венето продолжило до падот на Венецијанската Република во 1797 година. Како резултато на тоа, месеците јануари и февруари секогаш се сметале дека припаѓаат на повеќе венето на претходната година од Грегоријанските години.

Поврзано[уреди | уреди извор]