Многубојка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Nymphalis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Многубојка
Горна страна
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Nymphalis
Вид: Многубојка
Научен назив
Nymphalis polychloros
(Linnaeus)
Синоними[1]

Многубојка (Nymphalis polychloros) е пеперутка од семејството на шаренците.[2]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидовите на многубојката се:[1]

  • Nymphalis polychloros polychloros
  • Nymphalis polychloros erythromelas (Austaut, 1885)Алжир и Мароко

Животна средина[уреди | уреди извор]

Овој вид на пеперутка живее во Северна Африка, Јужна и Средна Европа, Мала Азија, Јужна Русија па сè до Хималаите. Ја има и во Македонија. Живее во топли предели, но станува сè поретка. Сакаат шуми и предели покрај шуми, градини и грмушести предели.[1][3]

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата е од 68 до 72 мм кај мажјаците, а кај женките 72 до 75 мм.[4] Телото на пеперугата е црно со жолти влакна, а антените се црни. Основната боја на горната страна на крилјата е портокалова, а во задниот дел се прелива кон жолтеникава. Внатрешноста на крилјата има црни точки со неправилна форма. Рабовите на крилјата имаат бордура од црни и жолти линии со сини дамки. Долната страна на крилјата наликува на сув лист, со разни нијанси на кафеава. Покрај работ има и црни бордури.

Галерија[уреди | уреди извор]

Биологија[уреди | уреди извор]

Возрасните единки презимуваат, криејќи се во празни шупли дрва. Доцна во февруари и март пеперутките излагаат и се парат. Женките ги полагаат јајцата на дрва.[1][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Nymphalis polychloros at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
  2. BioLib.cz
  3. Fauna europaea
  4. UK Butterflies
  5. Paolo Mazzei, Daniel Morel, Raniero Panfili Moths and Butterflies of Europe and North Africa

Надворешни врски[уреди | уреди извор]