Минусна коцка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Минусна коцка
Расклопени внатрешни коцкички на минусната коцка

Минусна коцка (руски: Минус-кубик) — тридимензионална механичка загатка, варијанта на загатката 15, која се произведувала во СССР. Претставува затворена проѕирна коцка во којашто се содржани 7 мали коцкички, од кои секоја се состои од две половини во облик на буквата „П“ со различна боја. Должината на внатрешната страна од надворешната коцка е малку од двојно поголема од страната на внатрешните коцкички. Надворешната коцка не содржи осма внатрешна коцкичка, а така ослободениот простор служи за поместување на коцкичките. Цел на загатката е да се поместат коцкичките на начин, така што сите внатрешни коцкички на секоја страна од надворешната коцка образуваат иста боја.[1]

Во производство биле две варијанти на минусната коцка — московска и свердловска[2] — кои се разликувале по боите на коцката — бело-сива или бело-црвена — како и по ориентацијата на една од малите коцкички. Поради последното, кај московската варијанта имало 12 пати повеќе решенија, што укажува на тоа дека свердловската варијанта била 12 пати потешка за решавање.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Патент Игра-головоломка «минус-кубик» Зубряева (RU 1367992), 1983.
  2. Дубровский В. Н., Калинин А. Т. (1990). Математические головоломки — М.: Знание. ISBN 5-07-000097-7, c. 78—79.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]