Механичка загатка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Механички дизајн на загатки од В. Алтекрусе, патентиран во 1890 година. Загатката се состои од дванаесет идентични парчиња кои мора да бидат поставени заедно.

Механичка загатка е загатка претставена како збир на механички меѓусебно поврзани парчиња во кои решението е да се манипулира со целиот предмет или делови од него. Една од најпознатите механички загатки е коцката на Ерна Рубик која ја измислила во 1974 година. Загатките се претежно наменети за еден играч каде целта е играчот да го види преку принципот на предметот, не толку многу што случајно излеглува вистинско решение преку проба и грешка . Имајќи го овој предвид, тие често се користат како тест за интелигенција или обука за решавање проблеми.

Историја[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Puzzles Old & New, by Professor Hoffmann, 1893
  • Puzzles Old and New, by Jerry Slocum & Jack Botermans, 1986
  • New Book of Puzzles, by Jerry Slocum & Jack Botermans, 1992
  • Ingenious & Diabolical Puzzles, by Jerry Slocum & Jack Botermans, 1994
  • The Tangram Book, by Jerry Slocum, 2003
  • The 15 Puzzle, by Jerry Slocum & Dic Sonneveld, 2006

Оваа статија многу се базира на соодветната статија на германската Википедија .