Министерство за внатрешни работи на Украинската ССР

Од Википедија — слободната енциклопедија

Министерство за внатрешни работи на Украинската ССР (украински: Міністерство внутрішніх справ Української РСР) — сојузно-републиканско министерство, дел од системот на безбедносни агенции на СССР и подлежно на Советот на Министрите на УССР и Министерството за внатрешни работи на СССР.

Историја[уреди | уреди извор]

Создадено е од Народното поверенство за внатрешни работи на УССР во март 1946 г. во врска со реформацијата на Народното поверенство. Од 5 септември 1962 г. до 9 декември 1968 г. е наречено Министерство за заштита на граѓанскиот поредок на УССР.