Милан Генов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Аптекарот Милан Генов со неговата сопруга Кате сликани на почетокот на 20 век.

Милан Арсов Генов (Злетово, 1877 - Скопје, 1928) бил македонски фармацевт[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Генов е роден во Злетово во 1877 година. Дипломирал фармација на Медицинскиот факултет во Цариград во 1900 година и ја отворил една од првите стручни аптеки во Скопје со амбулаторија за лекарски прегледи и преврски на ранети четници. Често бил затворан од турската власт[2] 1. Генов зборувал јазик, бугарски, турски јазик и го владеел арапското писмо. Токму затоа тој успешно се занимавал со аптекарска и трговска дејност, воспоставувајќи деловни врски со странски држави. Во серијата убиства на интелектуалци, тој бил убиен во својата аптека од месните власти. Според архивската граѓа за аптекарот Генов, погребот бил свечен, со присуство на илјадници луѓе од Скопје и Македонија. Немајќи деца што би го наследеле по смртта, сопругата на Милан го распродала имотот, дел оставила во наследство на својата сестра и внук по нејзината смрт, а аптеката постоела до 1941 година[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонска енциклопедија. I (изд. прво.). Скопје: МАНУ. стр. 343. ISBN 978-608-203-024-1.
  2. Архив на Македонија,Фонд 725. Аптекари Генови,кут.1,кн.
  3. Архив на Македонија, Фонд 725. Аптекари Генови, кут.3, кн.11

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Аптекари - Подробна историја на работата на Генов