Метохекситален

Од Википедија — слободната енциклопедија

Метохекситал или метохекситон (се продава под брендовите Бревитал и Бритал) е лек кој е дериват на барбитурати. Се класифицира како лек со краткотрајно дејство и има брз почеток на дејство.[1] По своите ефекти е сличен на натриум тиопентал, лек со кој се натпреварувал на пазарот за анестетици.

Фармакологија[уреди | уреди извор]

Метохекситал се врзува за специфично место кое е поврзано со Cl - јонофори на ГАБА А рецепторите.[2] Ова ја зголемува должината на времето во кое Cl - јонопорите се отворени, со што се предизвикува инхибиторен ефект.

Метаболизмот на метохекситал е примарно хепатален преку деметилација и оксидација.[3] Оксидацијата со страничен ланец е основното средство за метаболизам вклучено во прекинувањето на биолошката активност на лекот.

Индикации[уреди | уреди извор]

Метохекситал првенствено се користи за индуцирање анестезија, и генерално се обезбедува како натриумова сол (т.е. метохекситален натриум). Се користи само во болнички или слични услови, под строг надзор.[3] Најчесто се користи за индуцирање длабока седација или општа анестезија за хирургија и стоматолошки процедури. За разлика од многу други барбитурати, метохекситал всушност го намалува прагот на напади, својство што го прави особено корисен кога се обезбедува анестезија за електроконвулзивна терапија (ЕКТ).[4] Неговата брза стапка на закрепнување со стекнување на свест во рок од три до седум минути по индукцијата и целосно закрепнување во рок од 30 минути е голема предност во однос на другите EКT барбитурати.[4]

Синтеза[уреди | уреди извор]

Метохекситал може да се синтетизира на класичен начин на правење деривати на барбитурна киселина, особено со реакција на деривати на малонски естер со деривати на уреа. Добиениот алил-(1-метил-2-пентинил) малонски естер се синтетизира со последователна алкилација на самиот малонски естер, почнувајќи со 2-бромо-3-хексин, кој дава (1-метил-2-пентинил)малонски естер, а потоа со алибромид. Во последниот чекор, реакцијата на десупституираниот малонски естер со N -метилуреа дава метохекситал.

Метохекситална синтеза

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Methohexital“. MeSH.
  2. Katzung BG. Basic and Clinical Pharmacology (10. изд.). стр. 406–407.
  3. 3,0 3,1 „Brevital Sodium“. DailyMed. 2019-07-24. Посетено на 2019-11-20.
  4. 4,0 4,1 „Methohexital anaesthesia in electroconvulsive therapy“. South African Medical Journal. 37: 870–1. August 1963. PMID 14045806.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]