Машинско везење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Везачка машина во текстилната фабрика „Единство“ во Струмица
Вез

Машинско везење — процес на везење со кој машина за шиење или машина за везење се користи за создавање на модели на текстил. Се користи комерцијално во брендирањето на производи, корпоративното рекламирање и еднообразното украсување. Исто така се користи во модната индустрија за декорирање на облека. Машинскиот вез се користи и за декорација на подароци, облека и домашен декор. Такви примери вклучуваат дизајни на јоргани, перници и ѕидни завеси.

Постојат неколку видови машински везови. Везачката машина за шиење со слободно движење користи основна цик-цак машина за шиење. Дизајните се прават рачно. Во врската на везовите на убод, моделите можат да се рачно или автоматски контролирани.

Денес, најголемиот дел од модерните везачки машини користат машина за вез или машина за шиење со везење која е контролирана од компјутер кој ги чува складираните обрасци[1]. Овие машини може да имаат повеќе глави. Машината со повеќе иглi може да се состои од повеќе глави за шиење, од кои секоја може да го шие истиот дизајн на посебна облека истовремено. Таквата машина може да има 20 или повеќе глави, секоја составена од 15 или повеќе игли. Главата обично е способна за производство на многу специјални ткаенини. Индустриските машини со повеќе игли се генерално навојни пред да започнат со работа и не бараат повторно навојување. Овие машини бараат од корисникот да внесе соодветна низа за промена на бојата на конецот пред да започне да вези. Некои машини можат автоматски да ги намалат и да ги менуваат боите[2].

Датотеките за дизајн на дигитализирани везови можат да бидат купени или креирани со софтвер за дигитализирање на везови специфични за индустријата. Формати на датотеки за везење најчесто спаѓаат во две категории. Првите, изворни формати, се специфични за софтверот што се користи за креирање на дизајнот. За овие формати, дигитализаторот ја задржува оригиналната датотека за цели на уредувањето. Вторите, машински формати, се специфични за одредена марка на везачка машина. Во овој случај, датотеките се достапни за употреба само кај одредени машини за вез.

Wilcom го развил форматот на датотеката .EMB кој е формат за избор на датотека на дизајнерот кој обезбедува оптимален квалитет на убодот. Овој формат ги зачувува својствата на вистинскиот објект. Ова значи дека дизајнерот може лесно да ја смени големината, преобликувањето, да се прилагоди во зависност од типовите ткаенини и да направи други промени со едноставен клик за секој проект од компјутерот[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Computerized embroidery“. EduTech Wiki. конс. 26 July 2012. 
  2. Computerized Embroidery Machine
  3. „WHAT IS EMB DESIGNS FORMAT FOR EMBROIDERY DESIGNS?“. forum.embroideryshristi.com. конс. 2017-08-04. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]