Шивачка машина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шивачка машина во фабрката „Единство“ - Струмица
Дијаграм од модерна шивачка машина

Шивачка машина е машина која се користи за шиење на ткаенини и други материјали заедно со нишка. Машинaта за шиење била измислена во текот на првата Индустриска револуција за да се намали бројот на рачното шиење во фабриките за облека. Пронајдокот на првата работна машина за шиење, генерално се смета дека било на англичанецот Томас Сен во 1790 година,[1] а машина за шиење во голема мера ја подобрила ефикасноста и продуктивноста на индустријата за облека.

Машината за шиење е дизајнирана за една личност за да шие поединечни предмети, користејќи еден тип на шиење. Во модерните машини за шиење на ткаенина лесно лесно лета во и надвор од машината без непријатност на игли, чаури, и други такви алатки кои се користат за рачно шиење, автоматизирање на процесот на шиење и заштеда на време.

Индустриските машини за шиење, за разлика од домашните машини, сè поголеми, побрзи и повеќе различни во нивната големина, цена, изглед и задача.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A brief history of the sewing machine, ISMACS.