Масалитски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Масалитски јазик
kana masara 
Изговор: кана масара
Зборуван во: Судан Чад 
Регион: Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нилосахарски
 мабански
  Масалитски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: ssa
ISO 639-3: mls

Масалитски (kana masara) е нилосахарски јазици зборуван од масалитскиот народ во Судан. Јазикот се дели на тежок и лесен масалитски. Лесниот има упростен вокабулар и влијание од арапски јазик.