Маркетинг-автоматизација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Маркетинг-автоматизацијата се однесува на софтверски платформи и технологии дизајнирани за маркетинг-оддели и организации за поефикасно пласирање на повеќе канали преку Интернет (како што се е-пошта, друштвени медиуми, мрежни места итн.) и автоматизирање на повторувачки задачи.[1]

Маркетинг-одделите, консултантите и вработените со скратено работно време во маркетингот имаат корист преку специфицирање на критериуми и резултати од задачи и процеси кои потоа се толкуваат, складираат и извршуваат со некој софтвер, со што се зголемува ефикасноста и се намалуваат човечките грешки . Првично фокусирана на автоматизација за маркетинг преку е-пошта, маркетинг-автоматизацијата се однесува на широк спектар на алатки за автоматизација и аналитички маркетинг [2] особено на влезен маркетинг . Платформите за маркетинг автоматизација се користат како хостирано или веб-засновано решение и клиентот нема потреба од инсталирање на софтвер.

Употребата на платформа за автоматизација на маркетингот е насочување на продажните и маркетинг-организациите со замена на мануелните процеси со висок допир, кои се повторуваат со автоматски решенија.[3]

Маркетинг-автоматизацијата е платформа што пазарџиите ја користат за да ги испланираат, координираат, управуваат и мерат сите свои маркетинг-кампањи, и преку Интернет и офлајн. Често се користи заедно со стратегијата за маркетинг на животниот циклус за одблиско управување и негување на генерираните линии, со цел да ги претворат можностите во клиенти.[се бара извор]

Преглед[уреди | уреди извор]

Маркетинг-автоматизацијата е подмножество на управување со врски со клиенти (CRM) или управување со искуства со клиенти (CXM) кое се фокусира на дефинирање, сегментација, распоред и следење на маркетинг-кампањите. Употребата на маркетинг-автоматизација ги прави процесите што инаку би биле извршени рачно многу поефикасни и ги прават можни новите процеси. Маркетинг-автоматизацијата може да се дефинира како процес каде што технологијата се користи за автоматизација на неколку повторувачки задачи што се преземаат редовно во маркетинг-кампања. Алатка што му овозможува на поединецот да дизајнира, изврши и автоматизира временски ограничен работен процес, може да се нарече платформа за автоматизација на маркетингот.[се бара извор]

Платформите за автоматизација на маркетингот им овозможуваат на трговците да ја автоматизираат и поедноставуваат комуникацијата со клиентот управувајќи со комплексни стратегии за маркетинг на сите канали од една алатка. Маркетинг-автоматизацијата во голема мера помага во области како што се генерација на можности, сегментација, негување на можност и оценување на можност, маркетинг во врска, продажба и распродажба, задржување, мерење на рентабилност на маркетингот. Делотворните алатки за автоматизација на маркетингот ги користат податоците од посебен или интегриран CRM за да го разберат влијанието и преференциите на клиентот.

Постојат три категории на софтвер за автоматизација на маркетингот:

Маркетинг-интелигенција
Користи кодови за следење во друштвените медиуми, е-пошта и мрежни места за да го следи однесувањето на секој што е заинтересиран за производ или услуга за да добие мерка намера. Може да снима која група или нишка од друштвените медиуми ја следеле, на која врска е кликнато во е-пошта или кој термин за пребарување бил користен за пристап до мрежно место. Анализата на повеќе врски потоа може да го следи однесувањето на купувачот - следниве врски и повеќе нишки поврзани со производот А, но не и Б ќе покажат интерес само за А. Ова овозможува попрецизно насочен одговор и развој на програма за негување специјално насочена кон нивниот интерес и вертикалниот пазар . Ова им овозможува на деловните субјекти поефикасно и поефективно да допрат до целните потрошувачи кои преку своето однесување во историјата на Интернет покажуваат дека ќе бидат заинтересирани за производите на компанијата.[4] Поради својата интерактивна природа, ова е опишано како Маркетинг-автоматизација 2.0.
Маркетинг-автоматизација
Се фокусира на придвижување на водите од горниот дел на маркетата за маркетинг, преку тоа да станат водички подготвени за продажба на дното на инката. Изгледите се оценуваат, засновани врз нивните активности, и добиваат насочена содржина и пораки, со што ги негуваат од прв интерес до продажба. Најчесто се користени во бизнис-до-бизнис (B2B), бизнис-до-влада (B2G) или подолг циклус на продажба бизнис-до-потрошувач (B2C), автоматизацијата на маркетинг вклучува повеќе области на маркетинг и навистина е брак со е-пошта маркетинг-технологијата заедно со структурираниот процес на продажба.
Напредна автоматизација на работниот тек
Опфаќа автоматизација на внатрешните маркетинг-процеси. Овие вклучуваат буџетирање и планирање, проток на работа и одобрувања, маркетинг-календар, внатрешна соработка, создавање дигитални средства и управување и во суштина сè што ја поддржува оперативната ефикасност на функцијата внатрешен маркетинг. Обично, овие системи бараат администратор за CRM или COM да постави комплексна серија правила за активирање на акција за професионални работници за внатрешна продажба и маркетинг за рачно обработка (дизајнирање податотеки, испраќање писма, испраќање е-пошта кампањи) Овој тип на систем ја зголемува способноста на продавачот да доставува релевантна содржина до релевантни поединци во соодветно време. Може да се применат ограничувања, засновани врз капацитетот на човечки ресурси на една организација и нивното ниво на посветеност на задачите како што им се доделени.
Ефекти на GDPR врз маркетинг-автоматизацијата

Од 25.05.2018 година стапи на сила Општата регулатива за заштита на податоците,[5] ова имало големо влијание врз начинот на кој маркетинг-тимовите и организациите можат да управуваат со податоците за потрошувачите. Секоја организација што користи следење на автоматизација на маркетингот се бара да побара согласност од потрошувачот, како и да обезбеди транспарентност за начинот на обработка на податоците.

Функционалност[уреди | уреди извор]

Со цел ефикасно да им помогнат на трговците во целосно разбирање на клиенти и последователно развивање на стратешки план за маркетинг, алатките за маркетинг-автоматизација (МАТ) се дизајнирани да извршуваат осум клучни задачи:[6] 

 • Развој и анализа на маркетинг-кампањи и клиенти
 • Управување со маркетинг-кампањи
 • Соодветна организација и складирање на податоци за клиентите
 • Преместување контакти од линкови (маркетинг-изгледи) до клиенти
 • Оценување на олово за да се квалификува водството со мерење на нивното ниво на ангажман
 • Интеграција на повеќе точки на допир како што се е-пошта и друштвени медиуми
 • Менаџмент на олово
 • Анализа на перформансите на кампањата (т.е. стапка на отворена стапка или стапка на кликнување на е- пошта, стапки на претворање на целни страници)

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Генерација на побарувачка
 • Влезна маркетинг-автоматизација
 • Оценување на олово
 • Излезен маркетинг
 • Платформа за маркетинг преку Интернет
 • Маркетинг во реално време
 • Предвидлива анализа
 • Задржување на клиенти
 • Интеграција на податоци
 • Автоматизација на мобилниот маркетинг
 • Маркетинг преку е-пошта

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. Koetsier, John. „Fast-growing marketing automation still has only 3% penetration in non-tech companies“. venturebeat.com. Venture Beat. Посетено на 21 November 2018.
 2. „What is Marketing Automation: Top 10 FAQ's“. McRae and Company. 7 May 2012. Архивирано од изворникот на 2018-02-08. Посетено на 20 March 2013.
 3. Rampton, John. „7 Marketing Automation Tools That Could Change Your Small Business“. Forbes (англиски). Посетено на 16 December 2018.
 4. Bagshaw, Anthony (2015). „What is marketing automation?“ (PDF). Journal of Direct, Data and Digital Marketing Practice (англиски). Palgrave Macmillan. 17 (2): 84–85. doi:10.1057/dddmp.2015.46. Посетено на 13 August 2019.
 5. „The EU General Data Protection Regulation (GDPR) is the most important change in data privacy regulation in 20 years“. eugdpr.org. November 2018. Архивирано од изворникот на 2019-03-27. Посетено на 2020-11-14.
 6. „Advanced Marketing Automation“ (PDF). SAS. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-04. Посетено на 31 March 2011.