Мариа Борди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марла Борди (родена 1918 година) беше советски фотограф за вести и офицер за односи со јавноста во Обединетите нации.

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Марла Борди е родена во Торопец (Торопец), Гувернерот Псков, Русија, 400 км западно од Москва во 1918 година, а дипломирала на факултетот за странски јазици во Москва. 

Борди работела како фотограф на вести во Виена, Париз и Њујорк, каде што студирала на Факултетот за модемска фотографија (SMP), основана во 1939 година на 487 Парк Авену, Њујорк.[1]

Течно зборувала руски, англиски, француски, германски и шпански и таа била една од четирите фотографи на печатот вработени во Њујорк во Секцијата за филмови и визуелни информации на Секретаријатот на Обединетите нации во нејзиниот Оддел за информации од јавен карактер (ДПИ), основан во 1946.[2].[2] Нејзините фотографии беа широко дистрибуирани во различни медиуми во форма на соопштенија за печатот, постери и брошури и како едукативни филмски ленти (мултимедијален формат од средината на векот).

Забележлива работа[уреди | уреди извор]

Мурален отпечаток од нејзината фотографија од Генералното собрание на Обединетите нации се појави како најголема слика на светската турнеја изложба „Семејството на човекот “ на Едвард Стајхен.[3] Копија се чува во колекцијата Медисон Дигитална база на податоци за слики (МДИД) на Универзитетот Џејмс Медисон и 1141 слика од неа може да се пристапи во архивата за вести и медиуми на Обединетите нации. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. see advertisement in Popular Photography, Jan. 1957, Vol. 40, No. 1, 47
  2. 2,0 2,1 Bruce Downes ‘Photography at the United Nations’ in Popular Photography Jun 1947 Vol. 20, No. 6, 181
  3. Hurm, Gerd (2018) 'Reassessing Roland Barthes's Myth of The Family of Man' in Hurm, Gerd, (editor.); Reitz, Anke, (editor.); Zamir, Shamoon, (editor.) (2018), The family of man revisited : photography in a global age, London I.B.Tauris, ISBN 978-1-78672-297-3, 29, 102