Манихова база

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Манихова база е реакциониот продукт од реакцијата меѓу амин и карбонилно соединение која се состои од нуклеофилна адиција по која следува елиминација на иминската сол. Маниховата база е меѓупродукт во Маниховата реакција.

Чекор 1. Секундарен амин реагира со метанал, што резултира во мезомеричен сатбилизиран карбениум-имониум јон.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Манихова база употребена во овј пример: BELINELO, Valdenir J., REIS, Genuína T., STEFANI, Guglielmo M. et al. Synthesis of 6alpha,7beta-dihydroxyvouacapan-17beta-oic acid derivatives. Part IV: mannich base derivatives and its activities on the electrically stimulated Guinea-pig ileum preparation. J. Braz. Chem. Soc., Nov./Dec. 2002, vol.13, no.6, p.830-837. ISSN 0103-5053. [1]