Мандерлеј

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Мандерлеј“ (англиски: Manderlay) — филм на режисерот Ларс фон Трир од 2005 година. Главните улоги ги играат: Брајс Далас, Исак де Банколе, Дени Гловер и Вилјем Дефо. Филмот претставува продолжение на „Догвил“ и втор дел од приказната за САД како земја на можностите.[1]

Ларс фон Трир од 2005 година

. Главните улоги ги играат: Брајс Далас, Исак де Банколе, Дени Гловер и Вилјем Дефо. Филмот претставува продолжение на „Догвил“ и втор дел од приказната за САД како земја на можностите.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Откако се смирува со татко ѝ, Грејс заминува со него на југот на САД. Патем, автомобилот застанува во едно место во Алабама, во близината на челичната капија „Мандерлеј“. Една млада црна жена панично чука на прозорецот на автомобилот, а Грејс заминува по неа и минува низ капијата. Така, таа пристига во Мандерлеј, каде се соочува со стварноста во која сѐ уште постои ропството и каде еден белец господари со црни рообви...

Наводи[уреди | уреди извор]