Манастир „Св. Троица“ - Џорданвил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед од влезната капија
Манастирот во зима
Манастирските гробишта

Манастир „Св. Троица“ (руски: Свято-Троицкий монастырь, англиски: Holy Trinity Monastery) е машки ставропигиален манастир на Руската Задгранична Православна Црква. Манастирот Пресвета Троица се наоѓа во држава Њујорк во местото Џорданвил, во САД, на 4 часа од градот Њујорк.

Историја на манастирот[уреди | уреди извор]

Основан е од двајца монаси - Пантелејмон Нижник (+ 1984) и Јосиф Колос (+ 1970) во 1930 г. По изградбата на црквата и по осветувањето на истата и првата литургија во храмот, додека сите биле за заедничниот ручек, црквата се запалила и изгорела до темел. По ова големо искушение архимадритот Пантелејмон рече: “Тоа беше Божјо испитување на нашата вера“.

Во 1946 година, четиринаесет нови монаси пристигна во Џорданвил од Европа, на чело со епископот Серафим Иванов. До 1946 повторно е изградин нов, поубав и поголем храм, кој во истата година беше осветен.

12 октомври 1948 година на манастир отвори училиште за потребите на монашкото братство. Наскоро го добиле официјалното признавање и регистрација на акредитација орган училишта од државата Њујорк.

Во Троитскиот манастир поминале многу монаси, архимандрите, некои од нив подоцна биле и Митрополити и Архиепископи, како што се Архиепископ Аверки Таушев, митрополит Антониј (Храповицки), Митрополит Анастасиј (Грибановски), Митрополит Филарет (Вознесенски) и др.

Духовната богословија е во делот на манастирот и фукционираат заедно. Богословијата има огромна библиотека со нас 50 000 книги со разна духовна и светска содржина. Манастирот живее активен духовен живот. Се истакнува со својата убавина, посебно катедралниот храм. Целиот манастирски комплекс (покривите) е во зелена боја. Истиот манастир има своја печатница, која го носи името на свети Јов Почаевски. Во оваа печатница се печатат речиси сила главни списанија, книга и православни календари за Руската Задгранична Црква. Има и своја свеќоливница, во која се прават свеќи од чист восок.

Игумени[уреди | уреди извор]

  • Архимандрит Пантелејмон (Нижник) (1930-1946)
  • Архиепископ Серафим (Иванов) (1946-1948)
  • Архиепископ Виталиј (Максименко) (1948-1960)
  • Архиепископ Аверкиj (Таушев) (1960-1975)
  • Митрополит Лавр (Шкурла) (1975-2008)
  • Архимандрит Лука (Мурянка) (од 2008 година)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]