Малкудамчест синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Polyommatus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Малкудамчест синец
Мажјак, горен дел.
Женка, долен дел
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Polyommatus
Вид: Малкудамчест синец
Научен назив
Polyommatus damon
Denis & Schiffermüller, 1775
Синоними
 • Agrodiatus damon
 • Lycaena damon

Малкудамчестиот синец (Polyommatus damon) е пеперуга од семејството на пепепруги синци, од видов синци. Пеперугата ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидови на пеперугата се:[1]

 • Polyommatus damon damon - централна и Јужна Европа
 • Polyommatus damon kotshubeji (Sovinsky, 1915) – Кавказ
 • Polyommatus damon merzbacheri (Courvoisier, 1913) - Џунгарски Алтај
 • Polyommatus damon mongolensis (Koçak, 1980) – Монголија, Сибир
 • Polyommatus damon noguerae (De Sagarra, 1924) –Шпанија
 • Polyommatus damon ultramarina (Schawerda, 1924) - Алпи
 • Polyommatus damon zhicharevi (Sovinsky, 1915) -Кавказ, Јужна Европа

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Пеперугата може да се најде во Јужна и Средна Европа, па сè до Монголија и Алтај.[1] Планинските видови населуваат суви грмушести предели, или отворени ливади до 2100 метри надморска висина.[2][3][4]

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата е од 20 до 34 мм.[2] Овие пеперуги имаат полов диморфизам.

Мажјакот е голем, има синкасто-зелена нијанса со црна бордура. Долениот дел е светлокафен, без окели. Има бело обележје. Женките се темнокафени, каде на горната страна има траги од црвенкасти дамки.[2][3][5] Пеперугата ја има во Централна и Јужна Европа, Средна Азија па до Тијан-Шан. Возрасните едики летаат во јули и август.[6]

Биологија[уреди | уреди извор]

Возрасните единки летаат од јуни до август. Ларвите се хранат со растенијата Onobrychis и Medicago falcata.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Funet
 2. 2,0 2,1 2,2 Simon Coombe Captain's European Butterfly Guide Архивирано на 21 јули 2019 г.
 3. 3,0 3,1 Matt Rowlings Euro Butterflies
 4. „Fauna europaea“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2020-03-09.
 5. Butterflies and Moths DK Pocket Nature
 6. Seitz, A. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]