Прејди на содржината

Мадагаскарска струја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мадагаскарската струдаокеанска струја во западниот Индиски Океан.

Мадагаскарската струја е поделена на две струи - Северномадагаскарската струја и Источномадагаскарската струја. Југоисточните трговски ветрови, Јужноекваторската струја и јужниот дел наИндискиот Океан течат на запад кога ќе стигне до источниот брег на Мадагаскар, протокот се дели на Северно и Јужномадагаскарските струи.[1] Двете струи ја прераспределуваат масата и топлината по тековиот систем долж брегот на Мадагаскар.[1] Северномадагаскарската струја се влева во Јужноекваторската струја северно од Мадагаскар и е насочена кон Мозамбичкиот Проток, што се поврзува со екваторските струи на вртежот во Агуљаската струја во близина на брегот на Југоисточна Африка.[2]

Северниот Индиски Океан лежи во голем антициклонски супержир, северниот дел на Мадагаскар се наоѓа помеѓу овој вртеж и циклонскиот обрт во северниот дел на Индискиот Океан.[3] Постојат витли кои потекнуваат од Мозамбичкиот Проток и во јужниот регион на Мадагаскар кои можат да влијаат на времето на создавање на прстенот на ретрофлексијата на Агуљаката струја.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Chen, Zhaohui, et al. "Seasonal Variation of the South Equatorial Current Bifurcation off Madagascar." Journal of Physical Oceanography 44.2 (2014): 618-631.
  2. Lutjeharms J.R.E., Wedepohl P.M., and Meeuwis J.M. "On the surface drift of the East Madagascar and Mozambique Currents." South African Journal of Science 96.3 (2000).
  3. Ali, Jason R., and Matthew Huber. "Mammalian biodiversity on Madagascar controlled by ocean currents." Nature 463.7281 (2010): 653-656.
  4. Ridderinkhof, W., et al. "Dipoles of the South East Madagascar Current." Geophysical Research Letters 40.3 (2013): 558-562.