Лујџи Фирпо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лујџи Фирпо

Лујџи Фирпо (4 јануари 1915 година во Торино – 2 март 1989 година во градот Торино)[1] бил италијански историчар и политичар.

Предавал историја на политичка мисла на Универзитетот во Торино . Тој е заслужен како „одличен уредник и среќен пронаоѓач на текстови“ кои биле особено влијателни во проучувањето на Томазо Кампанела.[2] Во 1943 година, времето на големите пресврти за Италија, Фирпо го открил во Граѓанската библиотека на Тренто ракописот на Градот на сонцето на Кампанела од 1602 година (ознака на полицата BCT1-1538), кој се смета за најстариот ракопис кој преживеал до денешно време.

Фирпо бил член на Италијанската Републиканска партија и на италијанскиот парламент каде работел од 9 јули 1987 до 2 март 1989 година.[3]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Ricerche campanelliane, Фиренца, Сансони, 1947 година.
 • Il processo di Giordano Bruno, Наполи, Edizioni Scientific Italiane, 1949 година.
 • Lo stato ideale della Controriforma, Бари, Латерца, 1957 година.
 • Gli scritti giovanili di Giovanni Botero: bibliografia ragionata, Фиренца, Sansoni antiquariato, 1960 година.
 • Appunti e testi per la storia dell'antimachiavellismo : Corso di storia delle dottrine politiche, Торино, Cooperativa libraria universitaria torinese, 1961 година.
 • Русо во Италија, Торино, Edizioni di "Filosofia", 1963 година.
 • Иконографија на Томазо Кампанела, Фиренца, антикварито на Сансони, 1964 година.
 • Мост : il sistema "Torino" : dichiarazioni, giocata, percentuali, Торино, Асоцијација ди Торино Дела Федерација на италијански мост, 1965 година.
 • Покани на мостот : storia, regole, dichiarazione, giocata, Милано, Мурсија, 1967 година.
 • Џироламо Анџериано, Наполи, Либрерија научна редакција, 1973 година.
 • Вита ди Џузепе Помба да Торино : libraio, tipografo, editore, Торино, UTET Unione tipografico-editrice torinese, 1975 година.
 • Il concetto del lavoro ieri, oggi, domani, Торино, фондација Џовани Ањели, 1977 година.
 • Cattivi pensieri, Милано, А. Мондадори, 1983 година.
 • Gente di Piemonte, Милано, Мурсија, 1983 година.
 • Ил снабдување на Томазо Кампанела : narrazioni, documenti, verbali delle torture, Roma - Salerno, stampa 1985 година.ISBN 88-85026-65-6 .
 • Questioni di sociologia del lavoro, (L. Firpo et al. ), Торино, Cooperativa di cultura Lorenzo Milani, 1989 година.
 • Ritratti di antenati, Торино, La stampa, 1989 година.ISBN 88-7783-033-6ISBN 88-7783-033-6 .
 • L'utopismo del Rinascimento e l'età nuova, Tre edizion in tiratura limitata, Алпињано, Талоне, 1990 година.
 • Скрити сула Риформа во Италија, Наполи, Присми, 1996 година.ISBN 88-706-5015-4ISBN 88-706-5015-4 .
 • Scritti sul pensiero politico del Rinascimento e della Controriforma, Торино, UTET Libreria, 2005 година.ISBN 88-7750-981-3ISBN 88-7750-981-3 .

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. profile of Luigi Firpo
 2. Garin, Eugenio (2008). History of Italian Philosophy. Rodopi. стр. 1232–. ISBN 9789042023215. Посетено на 30 November 2012.
 3. „FIRPO Luigi Profile“. La Camera dei Deputati. legislature.camera.it. Посетено на 30 November 2012.