Прејди на содржината

Лугбарски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Лугбарски јазик
Зборуван во: ДР Конго Уганда 
Регион: Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нилосахарски
 централносудански
  Лугбарски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=lgg lgg

Лугбарски јазик — јазикот на народот Лугбара. Се зборува во Уганда и во ДР Конго. За првпат бил пишуван од христијански мисионери во 1918 година. Во 2000 година се одржала конференција во Уганда каде бил стандардизиран јазикот.