Легалов мат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
Chess rdl44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess qdd44.png Chess l44.png Chess bdd44.png Chess ndl44.png Chess rdd44.png
Chess pdd44.png Chess pdl44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess kdd44.png Chess bll44.png Chess pdd44.png Chess pdl44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess ndl44.png Chess pdd44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess nll44.png Chess nld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess pll44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png
Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess l44.png
Chess pll44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png Chess l44.png Chess pld44.png Chess pll44.png Chess pld44.png
Chess rld44.png Chess l44.png Chess bld44.png Chess bdl44.png Chess kld44.png Chess l44.png Chess d44.png Chess rll44.png
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Легаловиот мат

Легаловиот мат е начинот на кој Легал де Кремур ја завршил својата партија против Сен Брие, одиграна во 1750 во Париз (некои податоци велат дека партијата била одиграна во 1787).

Легал де Кремур-Сен Брие

1.е4 е5 2.Lc4 Sc6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 Lg4 5.Sxe5!! Lxd1??. Со овој потег, црниот и покрај освојувањето на белата дама, форсирано прима мат. Единствени решенија на ова место се: 5...Sxe5 или 5...е5 со отстранување на опасноста од заканата на белиот. По ова, Легал ја завршува работата до крај, во висок стил. Следува 6.Lxf7+ Ke7 7. Sd5++.

Поврзано[уреди | уреди извор]