Левент (Истанбул)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Левент е населба и еден од најголемите бизнис центри на Истанбул, Турција, кој се наоѓа на европската страна на градот. Тоа е дел од општината Бешикташ која се наоѓа на север од Златниот Рог, на западниот брег на Босфор.

Највисокиот облакодер во Левент[1] е Кула Бенкаси 1[2], која има висина од 181 метри, или 195 метри вклучувајќи го и врвот. Највисокиот облакодер во Левент моментално е Сафир,[3] е под реновирање. Тој би требало да достигне височина од 238 метри или 261 метри вклучувајќи го и врвот.

Името Левент е име на голем број на мажи во Турција. Тоа произлегува од Левенд кој во превод значи морски војник. [4]

Видете исто[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]

Надворешни врски[edit | edit source]

Координати: 41°04′55″ СГШ; 29°00′57″ ИГД / 41.08181° СГШ; 29.01584° ИГД / 41.08181; 29.01584