Ласа Апсо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ласа апсо
Потекло Тибет
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

Ласа апсо е не спортска раса на кучиња од Тибет. Ласа апсо е храбро, интелигентно куче-чувар. Подолго е отколку што е високо, тоа е со должина од 25 до 28 см, а тежи 6-7 кг. Има опашка со многу густо крзно, која се извива над грбот, и долги, густи влакна на телото, кои му ги покриваат очите. Крзното може да му биде со различни бои, но нивните сопственици претпочитаат златнокафени нијанси.

Името доаѓа од Ласа-главниот град на Тибет, а apso е збор на тибетски јазик што значи "брада",па оттаму Ласа Апсо-Lhasa Apso едноставно значи "долга коса Lhasa куче".