Прејди на содржината

Кунамски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Кунамски јазик
Зборуван во: Еритреја Етиопија 
Регион: Источна Африка
Вкупно говорници: 202,000 повеќето во Еритреја
Јазично семејство: нилосахарски
 Кунамски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: kun
ISO 639-3: id=kun kun

Кунамски јазикнилосахарски јазик зборуван од народот Кунама. Јазикот се зборува во Еритреја и Етиопија и повеќето говорници се наоѓаат во Еритреја. Јазикот е е еден од најстарите во тој регион и е често споредуван со нара јазик