Културен шок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средбата со освојувачите со пушки и коњи ги шокираше Ацтеките, па ги збунија Европејците со пророци од исток.
Според моделот, луѓето првично ќе имаат (1) период на меден месец, а потоа и (2) период на транзиција, односно културен шок. Но, подоцна, луѓето ќе започнат да се прилагодуваат (3) (испрекинатата линија покажува дека некои луѓе ќе ја мразат новата култура). И (4) се однесува на некои луѓе кои се вратат на своето место за да се прилагодат на античката култура.

Културен шок е лична дезориентација на едно лице кога доживува непознат начин на живот што се должи на имиграцијата или посета на нова земја, или на преод во социјалната средина, или исто така може да се должи едноставно на искусување на поинаков живот.