Прејди на содржината

Култура на чај во Тајван

Од Википедија — слободната енциклопедија
Плантажа за чај во округот Пинглин

Тајванската чајна култура вклучува уметност инспирирана од чај, традиционални церемонии за чај како и социјалните аспекти на потрошувачката на чај во Тајван. Корените на оваа култура потекнуваат од кинеската култура на чај. Многу од класичните уметности може да се видат во културата на чајот, како што се калиграфијата, уметностите на цвеќето и уметноста на темјан. Чајот, особено улонг чајот, е популарен пијалок во Тајван, а чајџилниците, или продавниците за „чај-уметност“ се вообичаени.

Историја[уреди | уреди извор]

Корените на тајванската чајна култура се кинески, но климата и средината довеле до развој на уникатна чајна култура.[1] Развојот е особено поттикнат од високите планини кои го опкружуваат Тајван.[2]

Традиционално акцентот е ставен на чаевите со едно потекло, но во 21-от век висококвалитетните мешани чаеви добиле важност. Традиционалното правење чај од џун, што е правење чај од исушени ливчиња или прашник од цвеќиња, исто така доживеало оживување.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kiniry, Laura. „How to Tea-Taste Your Way Through Taiwan“. www.smithsonianmag.com. Smithsonian Magazine. Посетено на 2 December 2020.
  2. Festa, Jessica. „Sampling Taiwan's Fine High Mountain Tea Culture“. epicureandculture.com. Epicure and Culture. Посетено на 2 December 2020.
  3. „Additive Aesthetic: The Art of Blended Tea“. nspp.mofa.gov.tw. MOFA. Посетено на 17 April 2020.