Криминалистички роман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шерлок Холмс, трет од лево, херој на криминалистичка фикција, го надгледува апсењето на криминалецот; ликот на Холмс го популаризираше жанрот криминалистичка фантастика.

Романите во кои се прикажуваат настани врзани со злостор се викаат криминалистички романи (латинскиот збор crimen значи злостор). Првпат се појавува 1878 г. под поимот детективски роман, бидејќи во овој вид романи важна улога има детективот кој го разјаснува злосторството.