Кралски список од Мединет Хабу

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меморијалниот храм на Рамзес III во Мединет Хабу содржи мал список на фараони од Новото египетско кралство. Натписите многу личат на кралскиот список од Рамезеум, што е слична сцена на Рамзес II, која била искористена како образец за сцените овде.

Сцената за првпат била објавена од Жан Франсоа Шамполион во 1845 година,[1] по што следела објава на Карл Ричард Лепсиус четири години подоцна.[2] И двете содржеле мали пропусти и грешки, а речиси сто години подоцна, епиграфското истражување го објави дефинитивниот изглед на сцената во 1940 година.[3]

Сцената покажуваат дека Рамзес III учествувал во церемониите на фестивалот Мин. Таа содржи 16 картуши со имиња на девет фараони.

Кралскиот список од Мединет Хабу

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Jean François Champollion (1845).
 2. Carl Richard Lepsius (1849).
 3. The Epigraphic Survey (1940).

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Jean François Champollion: Monuments de l'Égypte et de la Nubie, Vol. III, plates 213-214 (Paris: 1845)
  • Carl Richard Lepsius: Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien, III, plates 212-213, (Berlin: 1849)
  • The Epigraphic Survey: Medinet Habu: Volume IV, OIP 51, Plates 203-207 (Chicago: 1940)
  • Kenneth A. Kitchen: Ramesside Inscriptions, Vol V, pp. 205:12-13; 209:11-12 (Oxford: 1983)