Копаштво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Употреба на копачки стап за обработка на почвата во Планините Нуба, Јужен Судан (2001 фотографија

Копаштво — ран облик на земјоделство, својствен за стариот и раниот среден век.

Тие користеле само мотики за да ја обработуваат почвата и не ја гноеле почвата со пепел (како во случајот со сечи и спали).

Бидејќи таквото земјиште било брзо исцрпено, било неопходно секоја година да се сели на друго место. Овој начин на одгледување бил подобар од сечи и спали, бидејќи овозможувал да се обработува поголема површина, при што се добивал до двојно поголем принос.

Поврзано[уреди | уреди извор]