Прејди на содржината

Концерт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Концерт на класнична музика
Класична музика

Концерт е јавен настап на музичарите во живо пред публиката. Концертот може да го свири или пее еден музичар или музички состав (музички ансамбл (оркестар, хор, или музичка група). Концерт може да се одржи на разни места: во приватни куќи, мали ноќни клубови, во концертни, во тврдини или дворови, забавни центри, паркови, па дури и во спортски сали и стадиони.

Видови на концерти[уреди | уреди извор]

Целта на концертот може да биде донаторски, хуманитарен. Според жанрот, концертот може да биде: класичен, џез, народен, забавен, рок, поп. Според временското траење, концертот може да биде краток, мал-концерт, и голем, т.е. целовечерен. Според карактерот, концертот може да биде комерцијален, фестивалски или натпреварувачки.

Концертот како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Најуспешен концерт“ — кус расказ на австрискиот писател Томас Берхнард од 1978 година.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 46.