Конопи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Конопи
Обичен коноп (Cannabis sativa)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Ред: Розовидни
Семејство: Конопи
Martynov[1][2]
Родови

во текстот

Конопи (науч. Cannabaceae) — мало семејство на цветни растенија со околу 170 видови во 11 родови. Тука спаѓаат конопот (Cannabis), хмељот (Humulus) и копривка (Celtis). Од нив, копривката е неспоредливо најголем род, со околу 100 вида.[1]

Со исклучок на заедничкото еволутивно потекло, членовите на ова семејство немаат многу заеднички особини.

Опис[уреди | уреди извор]

Растението од ова семејство можат да бидат дрва (на пр. копривката), исправени билки (на пр. конопот) или повивни ползавци (на пр. хмељот).[1]

Листовите се релативно дланчесто задлабени или дланчесто сложени. Секогаш имаат прилисници и цистолити, а некои членови имаат млечници (латицифери).

Многу од конопите се дводомни (посебни машки и женски растенија). Цветовите се зрачно симетрични и не се истакнати, бидејќи овие растенија се опрашуваат со ветерот. Како приспособување за вавквото опрашување, чашкините ливчиња се кратки и немаат венечни листови. Цветовите се групирани во чадорчиња. Машките соцветија се долги и личат на метлички, додека пак женските се пократки и имаат помалку цветови. Толчникот е сочинет од две стпоени прости толчничиња. Плдницата е обично издадена и еднокоморна. Бројот на прашници се разликува кај разни растенија.

Плодот може да биде семче или јатка.

Родови[уреди | уреди извор]

Обичен хмељ (Humulus lupulus

Семејството ги опфаќа следниве родови:[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Stevens, P.F. (2001-) "Cannabaceae", Angiosperm Phylogeny Website посет. 25 февруари 2014 г
  2. Sytsma, Kenneth J.; Morawetz, Jeffery; Pires, J. Chris; Nepokroeff, Molly; Conti, Elena; Zjhra, Michelle; Hall, Jocelyn C. & Chase, Mark W. (2002), „Urticalean rosids: circumscription, rosid ancestry, and phylogenetics based on rbcL, trnL-F, and ndhF sequences“, American Journal of Botany, 89 (9): 1531–1546, doi:10.3732/ajb.89.9.1531, PMID 21665755
  3. Stevens, P.F. (2001-) "Cannabaceae Genera", Angiosperm Phylogeny посет. 25 февруари 2014 г

Надворешни врски[уреди | уреди извор]