Прејди на содржината

Коморски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коморски јазик
Shikomor
Застапен воКомори и Мајот
ПодрачјеКомори, Мајот, Мадагаскар и Рунион
Говорници(700,000 во 1993–2000 г.)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3Разни:
zdj — нгазиџански
wni — нѕавански
swb — шимаореански
wlc — мвалиски

Коморски јазик — најголем и еден од службените јазици на Коморите. Јазикот е всушност сет дијалекти на свахилскиот јазик, но со поголемо арапско влијание одошто континенталниот свахилски јазик. Јазикот покрај на Коморите се зборува и на Мадагаскар и Мајот. Секој коморски остров има свој дијалект. За запишување на јазикот се користат латиницата и арапското писмо.

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Ahmed-Chamanga, Mohamed. (1992) Lexique Comorien (shindzuani) – Français. Paris: L'Harmattan.
  • Ahmed-Chamanga, Mohamed. (1997) Dictionnaire français-comorien (dialecte Shindzuani). Paris: L'Harmattan.
  • Johansen, Aimee. A History of Comorian Linguistics. in John M. Mugane (ed.), Linguistic Typology and Representation of African Languages. Africa World Press. Trenton, New Jersey.

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]