Кокит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дантеовиот Кокитус
Илустрација на Гистав Доре (1832—1883)

Кокит — река на подземнот свет во старогрчката митологија. Таа е река на плачот и на јачењето. Кокит е притока на Стикс и заедно со него се влева во реката Ахерон.

Наводи[уреди | уреди извор]