Клиторис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Клиторис
Clitoris anatomy labeled-en.jpg
Внатрешна анатомија на вулва, со клиторис и labia minora. Клиторисот се протега од видливиот дел до пубичната коска.
Податоци
Прекурзор Genital tubercle
Артерија Dorsal artery of clitoris
живец Dorsal nerve of clitoris
Назнаки
MeSH A05.360.319.887.436
TA A09.2.02.001
FMA FMA:9909

Клиторис (Грчки κλειτορίς) или дразница е женски полов орган. Клиторисот е најчувствителната ерогена зона на жената, и основен анатомски извор на женското сексуално задоволство. Познавањето за клиторисот е значително импактирано од културните сфаќања за органот. Студии укажуваат на тоа дека знаењето за неговото постоење и анатомија е слабо во споредба со она на другите сексуалните органи, и дека повеќе едукација за тоа би можело да помогне во ублажувањето на социјалните стигми поврзани со женското тело и женското сексуално задоволство; на пример тоа што женската мастурбацијата е табу тема. На конференцијата за Канадското Друштво на Жени во Филозофијата во 2002 година, д-р Ненси Туана тврдеше дека клиторисот е непотребен во репродукција; Таа вели дека тој е игнориран поради "стравот од задоволство. Тоа е задоволство одделено од репродукција. Тоа е стравот." Таа оцени дека овој страв предизвикува незнаење, кое става превез врз женската сексуалност. О'Конел тврди "тоа се сведува на ривалството меѓу половите: Идејата дека едниот пол е сексуален а другиот репродуктивен. Вистината е дека и двата се сексуални и репродуктивни."